Pensiile speciale nu se taie, dintr-un motiv incredibil: dacă așa i-ai învățat, trebuie să le dai până la moarte
Subiectul eliminării pensiilor speciale rămâne în atenția publică, oamenii de rând așteptând momentul în care nu vor mai fi discriminați și nu vor mai avea parte de nedreptatea de a fi plătiți cu pensii de mizerie, în timp ce alții se scaldă în bani.
Oamenii obișnuiți, cei care după 40 de ani de muncă au o pensie de 1.500 – 2.000 de lei sau chiar mai puțin s-au săturat să vadă că în jurul lor există persoane privilegiate ce, pentru câțiva ani de ocupare a unei anumite funcții, se bucură de pensii de pe urma cărora pot anual sau poate mai des să-și cumpere o locuință nouă.
În timp ce unii români, majoritatea, trebuie să supraviețuiască din echivalentul a 200 – 300 de euro, avem pensionari speciali ce primesc lunar peste 10.000 de euro, o sumă la care omul de rând nici măcar nu îndrăznește să viseze.
Partea cea mai proastă de-abia acum vine
Adevărul e că s-ar putea să nu scăpăm de pensiile speciale prea curând, oricât de multe acte normative s-ar adopta parcă mai mult de ochii lumii.
De ce? Se pare că ar trebui să se epuizeze mai întâi pensiile în plată, iar de-abia când actualii beneficiari nu vor mai fi, să se stabilească noi reguli și să nu mai fie acordate astfel de facilități și privilegii.
Până atunci, beneficiarii trebuie să-și primească drepturile, cel puțin asta consideră Liviu Drăgănescu, fost procuror şi fost profesor la Institutul de Magistratură.
„Dacă vrei să termini cu pensiile speciale, o poţi face, dar pentru viitor. Nu pentru cei care sunt acum în muncă. În toată Europa sunt beneficii pentru anumite categorii, fie ele pensii, îndemnizaţii, etc. Nu vrei să le mai dai, nu le mai dai, dar începi de la cel care intră acum în magistratură, nu goleşti de conţinut dreptul celor care mai au un pic până la pensie”, a afirmat acesta, citat de DC News.
Situația pensiilor speciale, tranșată la CCR?
Tot pentru sursa citată, fostul magistrat a explicat cu lux de amănunte care sunt motivele pentru care noua lege a pensiilor are toate șansele să fie respinsă de judecătorii Curții Constituționale a României (CCR).
„Dacă Înalta Curte atacă legea la CCR, în opinia mea ea va fi declarată neconstituţională. Repet, dacă formulează obiecţie de neconstituţionalitate ÎCCJ. Dar şi dacă nu atacă ÎCCJ, peste circa un an de zile legea tot va fi declarată neconstituţională, pentru că fiecare dintre subiecţii legii vor da în judecată şi vor invoca excepţia de neconstituţionalitate a legii. Şi vor câştiga (…)”
Citește și Schimbare majoră pentru o categorie de pensii. Beneficiu pentru cei vizați